Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tamás evangeliuma

2009.04.11

A mustármag

 

Magyarázatok Tamás apokrif evangéliumához


Jézus azt mondá nékik:

Ha böjtöltök, bűnt vontok magatokra; ha imádkoztok, elítéltettek; s ha alamizsnát osztotok, azzal lelketeknek ártotok.
S bármerre is vigyen utatok, bármely vidékre is tévedjetek, ha ott befogadnak, egyétek mit elétek tesznek, és gyógyítsátok meg a szenvedőket.
Mert nem az szennyez be titeket, mi szátokon bemegy, hanem az tesz tisztátalanná, mi szátokon kijön.

„Ezek a mondatok itt mind Tamás Evangéliumához tartoznak, és nem a hivatalosan elfogadott Új Testamentumhoz. Ezeket a feljegyzéseket kihagyták a hivatalos verzióból, mert ezek nagyon veszélyesek. Veszélyesek a szervezett vallásra nézve. Ha az igazságot, a vallást megszervezed, az rögtön kileheli lelkét. Az igazság organikus, mint az élet, nem halott dogma. És persze ott vannak az egyházi érdekek is - hogy is mondhatna ilyesmit a pápa, hogy ha böjtöltök, bűnt vontok magatokra? Akkor senki se böjtölne. Vagy, ha imádkoztok, elítéltettek? Akkor, ki járna templomba? ...ha alamizsnát osztotok, azzal lelketeknek ártotok? Akkor ki adakozna? Akkor hogy tarthatná fenn magát a hatalmas vallási hierarchia?

A keresztény vallás a legnagyobb szervezet a világon. Ezer és ezer templom világszerte, papok millióival... A katolikus egyház a leggazdagabb szervezet; még az egyes államok sem olyan gazdagok, a legtöbb állam költségvetése veszteséges. De a pápa Vatikánban a leggazdagabb ember a világon, irányítása alatt egy gigantikus szervezet, az egyetlen igazi nemzetközi állam áll - és ez egy eléggé láthatatlan állam, meglehetősen nehéz nyomon követni a milliónyi hozzá tartozó üzletet, hiszen az ott dolgozóknak, a sok millió embernek többnyire fogalmuk sincs, ki a tulajdonos...

Hogy lehetséges ez? Adományok, egyházi adók és a befektetett tőke több ezer éve... Mi lenne, ha a keresztényeket arra tanítanák, hogy "ne adakozzatok, mert azzal lelketeknek ártotok"? A templomokat azért létesítették, hogy az emberek ott imádkozzanak, de Jézus azt mondja, "ha imádkoztok, elítéltettek"... akkor ki menne a templomba? És ha nincs ima, nincs böjt, nincs adomány, nincsenek rituálék, akkor mi lesz a papokkal? Ezekkel a mondatokkal Jézus lyukat fúr a szervezett vallás bárkáján, és ezáltal csak Jézus marad - a bárka elsüllyed.”

Ezért ezek a példabeszédek nem kerülhettek a hivatalos verzióba, ki kellett őket hagyni. És ezeket te is könnyen félreértheted, ha nem érzed, amit eddig mondtam. Jézus nem az ima ellen ágál, nem ellenzi a böjtöt, nem mondja, hogy ne adj... - ő az álarcok ellen beszél. A Valódi csak lényedből jöhet. Először át kell alakulnod, valódivá kell válnod, akkor, de csak akkor bármit is teszel, az helyes cselekedet lesz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.